Mofibo betaler 7 øre for en tegneserie

Mofibo betaler 7 øre til forlaget for en tegneserie på over 100 sider.

Ivalu forsideNår du køber tegneserien “Ivalu” i den trykte udgave hos Forlaget Cobolt eller hos boghandleren, koster den 250,00 kr. 15 procent af udsalgsprisen ekskl. moms – 30 kroner – går til ophavsmændene Morten Dürr og Lars Hornemann, der har brugt lang tid på at skrive og tegne den prisbelønnede graphic novel om børns vilkår i Grønland.

7 øre for en tegneserie

Men når du streamer tegneserien via Mofibo, betaler streamingtjenesten, der på kort tid er blevet uhyre populær hos de danske boglæsere, kun 7 øre for gøre tegneserien tilgængelig for dig!

Det opdagede Morten Dürr, da han modtog sin første opgørelse fra Mofibo:

I dag fik jeg så opgørelsen fra Mofibo, hvor jeg kan forstå, at hvis en kunde læser “Ivalu”, så modtager jeg 7 øre! Jeg spurgte, hvad der var på færde, og Mofibo svarede: deres AI algoritme skanner bogen for tekst, og omsætter den til et vist antal enheder svarende til en læsetid. Den bliver så utrolig kort for “Ivalu” – cirka 2,5 min. Det er kun 7 øre værd. Billederne i bogen medregnes ikke og er så at sige ikke noget værd. Desværre har jeg derfor måtte lukke for adgangen til mine/vores e-tegneserier på Mofibo. Men de kan fortsat læses på ereolen – eller allerbedst – på papir.

Til sammenligning betaler bibliotekernes a-bogstjeneste eReolen 14,50 kr pr. klik (faldende til 10,50 kr efter det første år), mens Mofibos konkurrenter Bookmate og Maneno ligger på omkring 10 kr. Altså over 100 gange Mofibos betaling!

Mofibo betaler kun for teksten

Forklaringen er, at Mofibo er en streamingtjeneste, der indtil fornylig udelukkende streamede tekstbøger til sine brugere som e-bøger og lydbøger. Men efter den seneste opgradering af Mofibos app understøttes nu også visning af e-bøger i det mere avancerede EPUB3 fixed format, der muliggør visning af tegneserier, billedbøger og tætillustrerede bøger. Men Mofibos betalingsalgoritme er ikke blevet opdateret, så deres betalingssystem scanner bøgerne for tekst og udregner honoraret efter den rene tekstmængde. Billederne – der ofte udgør hovedindholdet i denne type bøger – betales der ikke for!

Danske Tegneserieskabere: En klar fejl

Det er klart en fejl, mener Danske Tegneserieskabere, der nu har henvendt sig til Mofibo i et brev, der gør opmærksom på det uholdbare i, at Mofibo stiller indhold til rådighed uden at betale for det, og indbyder til en dialog om en rimelig betalingsform.

 

Til Mofibo

Vedr. royalty for tegneserier/graphic novels i fixed format

Kære Linda Fossbakk,


Danske Tegneserieskabere er interesseorganisationen for forfattere, tegnere og farvelæggere,
der arbejder professionelt med tegneserier i Danmark. Foreningen har siden 1989 varetaget de professionelle tegneserieskaberes faglige interesser.

Vi er af vores medlemmer blevet gjort opmærksomme på en meget uheldig praksis hos Mofibo, når det gælder beregning af royalty for tegneserier/graphic novels i fixed format. I har bl.a. været i dialog med vort medlem Morten Dürr, der har klaget til jer over, at I kun betaler honorar for teksten i en tegneserie/graphic novel – billederne tæller overhovedet ikke med i jeres system.

Det betyder, at royalty for disse tegneserier/graphic novels (og velsagtens også andre typer illustrerede bøger) bliver utrolig lav, skønt det er et kæmpestort arbejde at lave en tegneserie. Det tager lige så lang tid som at skrive en roman. Morten Dürrs og Lars Hornemans tegneserie “Ivalu”, som er på over 100 sider, men som mest består af billeder, udløser kun 7 øre for per læsning, selv om en børneroman udløser fem kroner – og tjenester som eReolen, Bookmate og Maneno giver omtrent det dobbelte.

Vi kan forstå, at fejlen skyldes, at jeres algoritme kun er i stand til at skanne bøgerne for tekst og derefter omsætte teksten til et vist antal enheder svarende til en læsetid. Billederne i bogen medregnes slet ikke og honoreres dermed ikke, selv om I gør dem tilgængelige for jeres kunder via jeres app.

I har svaret vores medlem, at I “honorerer tekst og ikke billeder” og at det er “superbesværligt med billeder i e-bøger generelt”. Det er en klart uholdbar praksis; Hvis Mofibo viser billederne i en bog i sin app, bør det udløse honorar på lige linje med teksten.

At det sagtens kan lade sig gøre at betale for illustreret indhold i e-bøger, er eReolen et strålende eksempel på. Under vores forhandlinger med Kulturministeriet blev vi i første omgang også præsenteret for et forslag til afregningsmodel, hvor biblioteksafgiften for illustrationer blot blev beregnet som en procentdel (10%) af det beløb, forfatterens bidrag til værket udløste, fordi man også her helst ville nøjes med at tælle ord. Kulturministeriet valgte i sidste ende at lytte til vore argumenter og indføre en særordning, så biblioteksafgiften for illustrerede bøger i EPUB3 fixed format beregnes efter sidetallet for den trykte udgave og ikke blot en optælling af ord. Desuden ganges billedbøger og tegneserier med en faktor 3.

Hvordan en sådan særordning for tegneserier præcist kan udformes hos Mofibo, indgår vi gerne i dialog med jer om.

Med venlig hilsen,

Bestyrelsen
Danske Tegneserieskabere

 

  • Hør Morten Dürr redegøre for Mofibo-sagen i radioprogrammet Kulturen på P1