DANISH COMICS Foreign Rights 2024: Rapport fra Angoulême

Herover: Det var en stor fordel, at vi havde to mødeborde – her er vi i gang med at holde møder med tre forskellige forlag på samme tid.

23.-28. januar tog Frank Madsen, Thomas Schrøder og Tatiana Goldberg til Angoulême i Frankrig for at promovere danske tegneserier overfor udenlandske forlag, filmselskaber mv.

Også i år producerede vi et foreign rights katalog på 60 sider, opdelt i 4 hovedgenrer (maistream, graphic novels, family & children, children’s books). Den trykte udgave blev uddelt på vores stand på Angoulême og ligger desuden digitalt på vores foreign rights portal www.dtsk.dk. Årets katalog rummede over 100 tegneserier af 73 forskellige ophavsmænd. Vi hørte anerkendelse for vores katalog fra en del personer, der gav udtryk for, at det gjorde det nemt og overskueligt at orientere sig i det danske udbud.

Efter nytår sendte vi en direkte e-mail til over 400 udenlandske redaktører og forlag med nyheden om 2024-kataloget og at vi ville være til stede i Angoulême. Desuden henvendte vi os til de forlag, der havde stand i rettighedspavillionen og foreslog et møde. Inden vi tog at sted, havde vi 22 aftaler booket, og onsdag-fredag endte vi med at holde møder med i alt 29 forlag, filmselskaber o.l. fra 11 lande.

Vores stand var igen i år på 12 m2 med to mødeborde, hvilket tillod os at holde flere møder samtidig. Finnerne har nu også fået en stand i rettighedsteltet, og svenskerne talte om at booke en i 2025.

Efter hjemkomsten har vi udsendt e-mails til 41 af de 73 deltagende danske serieskabere med leads eller instruks om at sende en PDF på engelsk til et eller flere forlag, der bad om dette. E-mailen indeholder også vejledning om typiske royaltyprocenter, file fee, forskud, bindingsperioder og hvordan man forhandler kontrakt, ligesom vi har vedhæftet et eksempel på en standardkontrakt, vores medlemmer kan bruge, hvis de skal indgå aftaler med udenlandske forlag.

Vi har desuden tirsdag sendt e-mails til alle de redaktører og forlæggere, vi havde møde med, og takket for interessen.

Danske Tegneserieskaberes foreign rights-initiativ finansieres af foreningens andel af VISDAs kulturelle midler.

Meld tilbage til os!

Vi vil gerne bede vores medlemmer melde tilbage til os, hvis der kommer noget konkret ud af den kontakt, der er etableret. Du er altid velkommen til at kontakte foreningen.

Efter hjemkomsten fra Angoulême vil Frank i nær fremtid opdatere www.dtsk.dk med flere engelsksprogede nyheder om danske tegneserieudgivelser, som I er velkomne til at dele i jeres internationale netværk, ligesom i selvfølgelig også gerne må dele linket til foreign rights-kataloget med evt. udenlandske kontakter.

 

Herunder: Danske Tegneserieskaberes stand opsat i rettighedspavillionen, dagen før “Professional Day” om onsdagen.