DANISH COMICS Foreign Rights 2023: Rapport fra Angoulême

24.-29. januar tog Frank Madsen, Thomas Schrøder og Tatiana Goldberg til Angoulême i Frankrig for at promovere danske tegneserier overfor udenlandske forlag, filmselskaber mv.

Inden afrejsen havde Frank været gæst i Kulturen på P1, hvor han fortalte om festivalen og om Danske Tegneserieskaberes arbejde med udlandsrettigheder.

Katalog på 60 sider

Ligesom i 2020, 2021 og 2022 havde vi produceret et foreign rights katalog, denne gang på 60 sider, opdelt i 4 hovedgenrer (mainstream, graphic novels, family & children, children’s books). Kataloget blev trykt i 150 eksemplarer, som vi tog med i kufferterne til Angoulême. Desuden ligger kataloget digitalt på vores foreign rights portal www.dtsk.dk, som vi også opdaterede med nyt materiale om alle titlerne i kataloget.

56 tegneserieskabere har nu over 80 serier med 177 bind reræsenteret i vores katalog og på www.dtsk.dk

I begyndelsen af marts sendte vi en direkte e-mail til over 475 udenlandske redaktører og forlag med nyheden om 2023-kataloget og at vi ville være til stede i Angoulême. Desuden henvendte vi os til de forlag, der havde stand i rettighedspavillionen og foreslog et møde. Så inden vi tog at sted, havde vi ca. 28 aftaler booket, og på de fire dage endte vi med at holde møder med i alt 34 forlag, filmselskaber o.l. fra Frankrig, Spanien, Belgien, Schweiz, Tyskland, Polen, Norge, Sverige, USA, Canada, Argentina, Indien, Kina og Korea.

34 møder

Vores stand var ligesom sidste år 12 m2, med to mødeborde og 6 meter facade til midtergangen, og blandt de 10 største, hvilket klart var med til at give et godt indtryk.

Vi holdt møder med adj.ective (fr), Random House Graphic (us), High Water Press (ca), Street Noise Books (us), University of Toronto Press (ca), Fandogamia Editorial (sp), Black Panel Press (ca), GV Conselleria (es), Sun Creature Studio (dk/fr), Lion Muthu Comics (in), Graphic Mundi (us), Bayard Editions (fr), Michel Lafon Editions (fr), La Boîte à Bulles (fr), Les Arenes BD (fr), Beijing Total Vision (ki), Hotel de las Ideas (ar), Federation Studios (fr), Netflix France (fr), Lumen y Alfaguara Internacional (sp), Timof (po), Editions Mosquito (fr), Les Aventuriers de l’Étrange (fr), Egmont Norge (no), Egmont Sverige (sv), NBM Publications (us), Humanoids (fr), Futuropolis (fr), Yeray Ediciones (sp), La Joie de Lire (sch), Editions la Cupola (es), Reprodukt (ty) og Evi-Jeen Ahn (ko).

13 af disse bad under møderne om at få tilsendt 39 PDF’er på engelsk af i alt 27 forskellige titler, hvilket vi straks underrettede de enkelte rettighedshavere via e-mail om at gøre. Så i alt 25, eller næsten halvdelen af katalogets deltagere, oplevede, at et udenlandsk forlag bad om engelsk PDF af deres serie. Vi har givet disse direkte besked i sidste uge.

Første kontrakt underskrevet

Herudover har vi i dag sendt emails med “leads” til de medlemmer, hvis titler blev særlig noteret/krydset af de folk, vi holdt møder med, men hvor disse i første omgang ikke bad om at få tilsendt PDF’er. I stedet ville de selv evt. tage kontakt til serieskaberne, når de var tilbage på kontoret og havde tjekket de pågældende titlers PDF’er på www.dtsk.dk. Et af vore medlemmer blev kontaktet efter et par dage og har nu skrevet kontrakt om udgivelse i Spanien, men det kan også være høflig interesse. Det er svært for os at vurdere, men vi vil under alle omstændigheder følge op med en email til alle, vi mødtes med i Angoulême og fik kontaktdata på, hvor vi takker for mødet og minder dem om de titler, de udviste særlig interesse for.

Meld tilbage til os!

Vi vil gerne bede vores medlemmer melde tilbage til os, hvis der kommer noget konkret ud af den kontakt, der er etableret. Hvis du bliver kontaktet, så husk Henrik Rehrs lille skriv i vores forrige mail med råd om royaltyprocenter, bindingsperioder, file fees osv. Du er altid velkommen til at kontakte foreningen.

Efter hjemkomsten fra Angoulême vil Frank i nær fremtid opdatere www.dtsk.dk med flere engelsksprogede nyheder om danske tegneserieudgivelser, som I er velkomne til at dele i jeres internationale netværk, ligesom i selvfølgelig også gerne må dele linket til foreign rights-kataloget med evt. udenlandske kontakter.