Det sidste halve års tid har nyheden om AI, kunstig intelligens, og disse computerprogrammers evne til at skrive tekster og generere billeder lynhurtigt ved hjælp af enkle input eller forespørgsler fået illustratorer, journalister og forfattere op af stolene.
Er det fremtiden? Bliver vi alle arbejdsløse? Er det overhovedet kunst? Er det blot et nyt hjælpemiddel? Og hvad med ophavsretten? For teksterne og billederne bliver jo ikke skabt ud af ingenting, men ved at programmerne fødes med tekster og billeder hentet fra internettet, lavet af rigtige mennesker.
Ingen copyright til OpenAI
Den første afgørelse i en konkret sag er allerede kommet: Reuters oplyste i går, at det amerikanske copyright-kontor har nægtet serieskaberen Kris Kashtanova copyright på billederne i hendes tegneserie “Zarya of the Dawn”, fordi de er skabt med OpenAIs computerprogram Midjourney, der laver billeder v.h.a. kunstig intelligens.
I oktober meddelte U.S. Copyright Office Kris Kashtanova, at de ville genoverveje tildelingen af copyright “Zarya of the Dawn”, fordi udgivelsen ikke oplyste, at det var programmet Midjourney, der havde stået for billederne. Og i går kom afgørelsen: Kris Kashtanova kan kun få copyright for sin egen indsats.
En mere grundig dækning af historien (på engelsk) kan læses her.
Temamøde i VISDA om AI
VISDA, de danske billedskaberes forvaltningsorganisation siden 1986, som Danske Tegneserieskabere er med i, ønsker nu at diskutere den kunstige intelligens og dens konsekvenser. Det sker ud fra betragtningen om, at AI kommer til at revolutionere måden billedskabere arbejder på, og derfor er det afgørende, at vi debatterer muligheder og udfordringer.
Derfor samles organisationerne i VISDA til et temamøde om AI i begyndelsen af maj.
Danske Tegneserieskaberes bestyrelse vil være til stede og melder tilbage til organisationens medlemmer om mødets konklusioner.