Nye ændringer i biblioteksafgiften

Lov om biblioteksafgift er endnu engang blevet ændret, denne gang bl.a. for at inkludere e-bøger. Danske Tegneserieskabere har siden foråret 2016 været i dialog med Kulturministeriet og fremsat tegneserieskabernes ønsker og krav til den ny lov.

Høringssvar

9. januar 2017 i år sendte Danske Tegneserieskabere et to siders langt høringssvar til Kulturministeriet efter at have modtaget lovforslaget til høring 8. december 2016.

Lovforslaget bevarede de 3 point pr. side til tegneserier, som foreningen fik igennem i 1991 efter et møde i Kulturministeriet. Men på andre områder var det ikke tilfredsstillende.

 

 

Den illustrerede e-bog i klemme

Et udvalg bestående af foreningens formand Sussi Bech, bestyrelsesmedlemmerne Ingo Milton og Frank Madsen og Jan Mogensen fra Billedbogsillustratorerne i Dansk Forfatterforening fik 13. september 2017 et møde i Slots- og Kulturstyrelsen. Her fremlagde de konkrete, gennemregnede eksempler på de økonomiske konsekvenser, forslaget til lovændring ville have for tegneserien, billedbogen – og især for den illustrerede bog, som mange af vores og Billedbogsillustratorernes medlemmer lever af.

Mht. de illustrerede e-bøger var tegnerne ved at havne i et sort hul, da lovudkastet lød på, at illustrerede bøger blot skulle udløse 10% ekstra i forhold til, hvis bogen havde været uden billeder. De 10% skulle endda udregnes efter forfatterens indsats, dvs. antal normalsider à 1.800 anslag! Det ville betyde en katastrofal nedgang i afgiften på bøger, der indeholdt meget lidt tekst, men masser af illustrationer – f.eks. læseletbøger, men også kapitelbøger, fagbøger og andre genrer.

Løsningen blev efter mødet, at sidetallet for alle illustrerede e-bøger udgivet i “fixed format” bliver udregnet efter e-bogens faktiske sidetal – og altså ikke normalsider – og til dette sidetal tillægges så 10%. Dermed blev en stor del af biblioteksafgiften reddet for mange af vore medlemmer.

 

 

Læs bekendtgørelsen her.