Uddelingen af Claus Deleuran Prisen 2024 blev en munter og minderig aften for de mange danske tegneserieskabere, der dukkede op på Café Comicgarden fredag den 13. januar kl. 19:00 for at overvære prisshowet – nogle live på 1. sal, andre via storskærm eller mobil i baren i caféens underetage og atter andre via live-link rundt omkring i Danmark.
Bag teknikken og på scenen stod Ingo Milton og Thomas Schrøder fra Danske Tegneserieskaberes bestyrelse.
Forud for årets prisuddeling var gået tre runder, hvor Danske Tegneserieskaberes 115 medlemmer havde haft mulighed for at indstille, nominere og endelig stemme om, hvilke danske tegneserier, der skulle vinde prisen i hver af de tre kategorier:
Bedste danske tegneserie
Prisen for Bedste danske tegneserie gik til ”I nødens stund” af Ralph Shayne og Tatiana Goldberg. Prisen blev overrakt af Bjørk Mathias Friis, der vandt prisen sidste år.
”I nødens stund” fortæller den dramatiske historie om de danske jøders flugt til Sverige. Tegneserien er blevet til i samarbejde mellem amerikaneren Ralph Shayne, hvis mor flygtede over Øresund i oktober 1943, og den danske tegneserietegner Tatiana Goldberg. ”I nødens stund” blev i efteråret udsendt i både USA og i Danmark i forbindelse med 80 års-dagen for redningsaktionen, og Tatiana Goldberg var i den forbindelse i USA til en ugelang lanceringsevent, der trak et stort publikum.
Tatiana Goldberg (f. 1981) er født 1981 på Frederiksberg. Hun arbejder både som psykolog og som illustrator og forfatter og har illustreret en lang række bøger.
I 2014 debuterede Tatiana med den psykologiske horrortegneserie “Anima”, der blev nomineret til Årets Horrorudgivelse samt Pingprisen i kategorien Bedste Danske Debut.
I 2017 fulgte første bind i serien “Kijara”, der udspiller sig i en parallelversion af et moderne Europa samlet i én union under ét flag. En verden af velfærd og fremgang, hvor designerbørn skabes, og der eksperimenteres med at fremme særlige evner hos mennesker, men hvor der under overfladen befinder sig et opdelt samfund, hvor kun registrerede borgere har rettigheder.
I 2023 udkom “I nødens stund”, hvor Tatiana sammen med amerikaneren Ralph Shayne fortæller den dramatiske historie om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 2943.
Bedste danske tegneseriedebut
Prisen for Bedste danske tegneseriedebut gik til ”Mit indre øje” af Anna Laurine Kornum. Prisen blev overrakt af Lina Rosé Saxtorph , der vandt prisen sidste år.
Anna Kornum debuterede med en autofiktiv grafisk gyser, der genbesøger barndomshjemmet, hvor moren tages af sygdom, faren gribes af fortvivlelse og stedmoren viser sig at være fra Helvede. Kornums billeder er smukke og realistiske, men fyldt med en sælsom uhygge, der i 2023 også sikrede hende prisen for Årets Danske Horrorudgivelse på Krimimessen i Horsens.
Anna Laurine Kornum (f. 1978) er født i Århus som nummer to ud af fem døtre. Faren var jurist og moderen socialpædagog. Optaget på Designskolen Kolding i 1999, men afbrød uddannelsen og flyttede til København, hvor hun begyndte at male og siden at studere på Københavns Universitet, hvorfra hun i 2010 tog en master i filosofi og biologi.
Sideløbende havde hun soloudstillinger med sine malerier på galleriet Rumkammerat samt som deltager i gruppeudstillinger i Danmark og i udlandet, bl.a. Dencker + Schneider, Berlin.
I 2016 blev hendes første tegneserie, “A Mind Bomb”, trykt i Heavy Metal Magazine.
I 2022 udkom hendes danske debut, “Mit indre øje”, der modtog prisen for Bedste Horrorudgivelse og Pingprisen for bedste debut. Opfølgeren forventes i 2024.
Bedste danske webtegneserie
Prisen for Bedste danske web-tegneserie gik til ”Anders tegner dagligt” af Anders Brønserud. Prisen blev overrakt af Frederikke Tornager, der vandt prisen sidste år.
Tilbage i 2016 satte Anders Brønserud sig for at lave en daglig tegneseriestribe på Instagram. Hurtigt kom den til at dokumentere højdepunkterne i hans eget liv, som det udspiller sig mellem kattelortene i sandkassen, frokostsnakkene i børnehaven, timerne ved tegnebordet. At han syv år senere stadig opretholder kadencen i højeste kvalitet er næsten frygtindgydende.
Anders Brønserud (f. 1972) er født og opvokset på Fyn. Grafisk designer i 1992 fra Designseminariet i Højer. Siden 2008 bosat på Amager.
I 2003 skabte han tegneserien “Otto”, der vandt en finsk tegneseriepris og som siden er udkommet regelmæssigt i bogform. Seriens melankolske og evigt uheldige hovedfigur er Otto, “verdens mest ensomme palindrom”.
I 2016 begyndte Anders Brønserud at lægge en daglig stribe, “Anders tegner dagligt”, ud på sin Instagram-profil. Reglen var, at den skulle tage en halv time at tegne, scanne ind og lægge op. Hurtigt kom den til at dokumentere højdepunkterne i hans eget liv, som det udspiller sig mellem kattelortene i sandkassen, frokostsnakkene i børnehaven, timerne ved tegnebordet. Siden er det blevet til over 1.000 striber og flere bogudgivelser, senest “Halvtreds, halvfed og halvfærdig” fra Forlaget Forlæns.
Claus Deleuran Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2016. Prisen er en hyldest og anerkendelse fra prismodtagernes kollegaer. Vinderne får hver et diplom og en statuette forestillende Claus Deleuran som skolemester, som han tegnede sig selv i tegneserien ”Illustreret Danmarks-Historie for Folket”.
Stemningsfotos fra aftenen