VISDA-konference om fremtiden med kunstig intelligens (A.I.)

Lars Lindskov, formand for VISDA’s bestyrelse, byder velkommen. Foto: Frank Madsen.

Mandag den 8. maj kl. 9.30-13.00 havde VISDA inviteret bestyrelserne i medlemsorganisationerne – heriblandt Danske Tegneserieskabere – til “en spændende formiddag om mulighederne og udfordringerne ved A.I. for billedskabere”. Det skete i BLOX / Dansk Arkitektur Center på Bryghuspladsen i København, hvor den store sal var taget i brug til morgenmad, fire halvtimes oplæg om A.I. og efterfølgende frokost.

Efter en kort velkomst ved Lars Lindskov, formand for VISDA’s bestyrelse, blev det tid til de fire oplæg:

  • Gert K. Nielsen, grafisk designer og A.I. ekspert, fortalte om “A.I. – fremtidens værktøj for billedskabere” og beskrev de sidste 10 års hurtige udvikling indenfor feltet.
  • Peter Svarre, ekspert i kunstig intelligens og digital etik, talte om “A.I. – snyd, etik og fake news. Hvordan forholder vi os til det, som kommer ud af robotterne?”
  • Bo Bergstedt, Technology Strategist hos TV2, talte om “A.I. – hvor bærer udviklingen hen?”
  • Torben Gammelgaard, adm. direktør VISDA, rundede af med “A.I. og ophavsret – hvordan sikrer vi penge til billedskaberne?”

Du kan læse mere om VISDAs fokus på A.I. i organisationens årsmagasin side 12-13. Magasinets forside er skabt af Gert K. Nielsen med kunstig intelligens.

Torben Gammelgaard, adm. direktør VISDA, forklarer VISDAs nuværende forretningsmodel med en tegning af Erik Petri. I fremtiden bliver udfordringen at sikre en del af kagen til de billedskabere, hvis billeder indgår i it-firmaernes A.I.-software og på baggrund af hvilke de skaber “nye” billeder. Foto: Frank Madsen.

 

Forslag til videre læsning:

  • Washington Post har offentliggjort en artikel, der dykker ned i, hvor de kunstige intelligenssystemer henter deres træningsdata fra. De viser sig at stamme bl.a. fra masser af copyrightede værker og websites, der direkte indgår i systemerne og muligvis er indhøstet ulovligt.
  • Magasinet Forbes interviewede i september sidste år Midjourneys stifter, David Holz, der bekræftede mistanken om, at firmaets A.I. var blevet trænet på hundreder af millioner ophavsretsbeskyttede billeder uden ophavsmændenes accept. I interviewer retfærdiggør han beslutningen med, at det var “umuligt at indsamle hundrede millioner billeder [fra internettet] og vide, hvorfra de kom.”
  • Sitet diyphotography.net har udviklet onlineværktøjet Have I Been Trained, en hjemmeside der lader dig gennemsøge de 5,8 billeder i LAION-5B træningsdatasættet, der bl.a. er anvendt til at træne populære AI tegneprogrammer som Stable Diffusion and Googles Imagen. Danske Tegneserieskaberes formand Sussi Bech indgår ifølge værktøjet således med 219 billeder.