Dato og tid er 19. feb 2020, 15:26

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 2 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 4. aug 2019, 11:54 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Indlæg: 7231
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Billede

Skrub af! Vær glad for at jeg ikke...

Festen på Falkensten er titlen på endnu et Gammelpotalbum. Den lille trinde fuldskæggede hidsigprop med det gode hjerte, og i Cobolts nye serie, hvor der både nyoversættes, pimpes nye farver og hvor man fra hollandsk side modtager grundigt nyrestaurerede sider. Alt sammen med vanlig nærmest overlegen professionel stil. Store ord, ja, men man går sjældent designmæssigt galt i byen med en Cobolt.

Serien, hvor vi nu er nået til det niende bind, er nemlig lækker. Der ER forskel på softcover og et indbundet album. Jeg kan ikke forklare det anderledes, end at vi herhjemme er meget varsomme og påpasselige med et indbundet album ud fra devisen, at man passer godt på gode ting. Ryggen er frisk og lysegrøn. Forfatter og tegner, titel og nummerering og så selvfølgelig også påtrykt Gammelpot. Flot og stilsikkert. En kort teaser bagpå og indeni et herligt ærligt indspark om det at lade sig inspirere af fortidens og nutidens kulturskatte. Ja selvfølgelig plankes der og det tjener enhver til ære, at man ikke pakker noget ind men bare fortæller, at ’jo – sådan hænger det sammen´.

Forskellige forsider, samt mere infoguf, er at finde i forordet. Blandt andet den færdige forside og en anden, og for en lægmand som undertegnede, er det overvældende at læse og forstå, at der lægges så meget i ’bare’ en forside. Jeg antager, at der dengang i Gammelpots unge tegnedage, var en del af arbejdet besværligt i sammenligning med computerarbejdet nu om dage. Ok – jeg taler imod bedre vidende. Jeg aner ikke, hvor besværligt det er at lave en tegneserie. Nå. Hul i det.

Festen på Falkensten er et eventyr. De onde listige har en fæl plan og denne plan går ud over den stakkels prinsesse Gwendoline, som har lovet sit hjerte væk, men nu er fanget af onde tunge kræfter. Men så kommer Gammelfar ind fra højre.

En anden karakter, og her henviser jeg til det med at planke fra forordet, Dukat, er også på banen. Jeg har en indre aversion imod folk med overskæg og Rudi Völlerhår, og som Gammelpot, så har jeg også kvaler med ham Dukat.

Jeg læste albummet kvikt og senere om aftenen sammen med min fokusgruppe, Osvald på 6 og Ragna på 4. Førstnævnte var som vanligt begejstret, og sidstnævnte mere forbeholden. Det forekommer mig, at der her i 9’eren er mere dialog, og det kan være årsagen til både glæden og forbeholdet. Selv er jeg et ordmenneske, og ville normalt kippe med flaget. Dog virker hele fortællingen mindre velsmurt og de få actionscener der er, er der næsten ikke. En halv side eller så, og så er vi i snakkeland igen. Øv, og siderne 33-34 kunne være så meget federe, hvis der blev sluppet at par håndtag.

Jeg holder overordentligt meget af Gammelpot. Både som karakter og i stil, genre og målgruppe. Selv de dårlige af slagsen er mindst gennemsnittelige, og således også dette album, som ender på en 4’er.

Lad mig i samme forbindelse krybe til korset. Jeg gav Tintin på månen middelkarakter, og det er naturligvis helt i hegnet. Undskyld. Nå – dette var blot et sidespring, men dem tager vi også med.

Hvis man tager de skarpe knive frem, så er det knaldende ærgerligt, at Gwendoline er sådan en sløvhat. Om det er tidens kvindesyn (selvom eventyr er tidløse), eller blot fordi Dukat skal fylde som han gør, det aner jeg jo ikke. Men en kvinde med lidt snilde og handlekraft, det kan man savne.

Dukat har en medhjælper, en abe og jeg kan ikke lade være med at tænke i intertekstuelle baner. Malots Frændeløs nemlig. Og det er plus med plus på.

Nå – Gammelpot rules og tak til Cobolt for sommerlæsning. Festen på Falkensten absolut godkendt, men vi er i den lettere ende rent spændingsmæssigt og underholdningsditto.

4 stjerner.

Titel: Gammelpot – Festen på Falkensten
Tekst: Thom Roep
Tegninger: Piet Wijn
Farvelagt: Studio Leonardo
Oversættelse: Edith Månsson
Format: Indbundet, 56 sider i farver, forord og så er papiret Klimaneutralt
Forlag: Cobolt
Pris: 198,-
Isbn: 978-87-7085-769-7Vedhæftet fil:
Udklip1.JPG
Udklip1.JPG [ 62.73 KiB | Vist 285 gange ]


Vedhæftet fil:
Udklip2.JPG
Udklip2.JPG [ 67.71 KiB | Vist 285 gange ]


Vedhæftet fil:
Udklip3.JPG
Udklip3.JPG [ 61.26 KiB | Vist 285 gange ]

_________________
www.bertistravonsky.dk


Top
 Profil  
 
Indlæg: 4. aug 2019, 21:34 
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4

Tilmeldt: 11. sep 2016, 17:31
Indlæg: 1376
God anmeldelse Berti. Din kommentar omkring det med at historien virker mindre velsmurt kan jeg godt følge. Når jeg har læst en tegneserie, hvor historien ikke rigtig fungerer 100%, kan jeg nogen gange opdage, at det virker som om, at album-formatet på ca. 46 sider, måske har været en udfordring. Festen på Falkensten er bestemt ikke det hårdeste ramte album i den henseende, men jeg tror simpelthen at albummet har for mange sider til historien. spoiler. Det første møde med Dukat virker lige lovlig langt. Men især det med Abens tyveri i kroen, er lidt kunstigt - oplever jeg. Med så højtstående en hjælper på slottet, burde det ikke være nødvendigt. spoiler slut.

Jeg tror egentlig, at det er en af Franquins hemmeligheder. Han lader ikke historien dikterer af formatet, men laver en supplerende historie, hvis der skal fyldes et album ud.

Personligt hælder jeg mere til karakteren 3. Men det tror jeg er en konsekvens af, at jeg vurdere serien som helhed en tand lavere end dig. Det er helt klart en god serie - og den er virkelig veltegnet. Men lige en tand for simpel til at jeg kommer helt op at ringe. Min datter elsker Gammelpot, og da det er en tegneserie, som helt klart primært skal ramme børnene, er der ikke noget galt med karakteren 4 (set med målgruppen in mente).


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 2 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team