Dato og tid er 5. jun 2020, 17:33

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 14 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: Rødskæg 2
Indlæg: 12. okt 2019, 17:00 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Indlæg: 7355
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Billede

Stille! Galgenfulgle. I skal ikke sidde og lave komplotteri! Bare fat årerne og tag spunsen i munden!

Jeg ser en del børnefilm, og flere af dem er overraskende gode. En af de absolut mindeværdige og bedste af slagsen er Inderst inde. En amerikansk film fra 2015. Den originale titel er Inside out og filmen handler om pigen Riley og de følelser, der rumsterer inde i hendes hoved. Vrede. Sorg. Glæde for nu af nævnte et par stykker. En film der rummer mange lag, og et af dem er de der minder. Minder som består, og som vi kan huske. Så er der minder, som vi husker et stykke tid, men gradvist fordufter disse og bliver til sidst helt væk. Endelig er der de der fantastiske minder, kerneminderne. Dem som vi ikke alene husker til evig tid, men som også kommer til at præge os, betyde noget og som vi kan hente inspiration og hjælp fra. Kerneminder.

Hvis man nu overfører det med minder til tegneserier, så kan jeg sagtens nævne kerneminder fra min opvækst, tegneseriekerneminder vel at mærke. De klassiske Carl Barksfortællinger, de uhyggelige Tintin’er og så enkelte, som klart er kerneminder, men måske ikke helt i samme boldgade som anden og reporteren.

En af dem er Rødskæg. Barsk, uhyggelig og det at et lille barns forældre myrdes og at drengen dernæst kidnappes og sidenhen adopteres og opdrages som Rødskægs eget, står så sindssygt klart i min erindring.

For et stykke tid siden læste jeg første album for ham. Vi sad med Zooms flotte samlebind, Rødskæg 1, og han var bestemt hooked. Han er min søn, Osvald og han er seks år gammel. Siden vi læste den, har han ikke nævnt den, hvorimod Anders And, Gammelpot og ved en enkelt lejlighed Ånden der vandrer, mine bedste ven i folkeskolealderen, Fantomet, er poppet frem. De tre udgør så indtil videre Osvalds tegneseriekerneminder.

Men lad os se. Jeg skal nok præge og presse og invitere. Mindelisten er jo en proces indtil at det ikke er dét længere.

Foran mig ligger et sort album med rød ryg. Motivet i et kikkertsigte er først Rødskæg med klap for øjet, våben i hånden og i baggrunden et fartøj som enten er et muligt bytte, eller udgør en fjende, som er på jagt efter Rødskæg. Lidt paradoksalt og politisk ukorrekt i øvrigt at have en slyngel som helt, for det er jo dét, han er, ham Rødskæg.

Nå. Rødskæg 2 handler nu mere om hans søn, Eric, ham den stakkels unge fra allerførste Rødskægalbum, og han har mere samvittighed, mere godhed, mere ærlighed og alle andre gode sager og sider end adoptivfarmand. Det skal du ikke være i tvivl om.

Til gengæld, og her åbner jeg lidt for en brun pose, og i den er der det dumme og øv-agtige. Han er alt for dumdristig. Alt for reel og ren i sin iver efter at gøre det rette. Og den kontrast som der så søgt er søgt efter at skabe, den falder ikke ud til Erics fordel. Man bliver knotten og ret irriteret på ham. Han er næsten for frelst og værst af alt, så ender han med at komme i fortrædeligheder gang efter gang og må forlade sig på andres støtte og hjælp. Men mere om det lidt senere.

Albummets design først. Zoom har valgt, synes jeg, to småkedelige forsider. Fint nok ellers med hardcover og den slags, men havde jeg ikke haft et kernetegneserieminde, så havde Rødskæg opus I eller II næppe bidt mig i øjnene. Innersleeve yderst flot og så absolut intet ekstramateriale. Synd og skam, for der må være i kaskader af ditten og datten. Det MÅ der være. Selvfølgelig trækker fraværet af noget sådan ikke fra, men det betyder så bestemt omvendt, at der heller ikke lægges til, hvis den endelige karakter står og halter mellem én karakter og en anden. Sådan er det bare.

Albummet består af tre album. Titlerne:

Kaptajnen uden navn.
På trods af kongen
Rødskægs søn


Her er et kort rids af handlingerne i de tre album. Eller...

Jeg røber ikke meget, og det er der to årsager til. Den første er et hensyn til de, som ikke ønsker at vide noget som helst, den anden og barskere er, at der sker ikke så forfærdeligt meget i nogen af de tre album. Jeg husker Rødskæg som en actionpræget sørøverserie hvor der kæmpes, skydes, dræbes, flygtes og de få sjældne stille stunder er meget et kort pusterum, inden der for alvor sættes sejl og alt er i spil.

Jeg tog godt nok fejl. Min hukommelse snød mig.

Overordnet handler serien om Eric og dennes forsøg på at skabe sig en identitet og altså frigørelse fra sin far.

I Kaptajnen uden navn opsøger Eric, Baba (stærk sort satan) og krøblingen Treben grevskabet Monfort på land. Trioen, eller rettere, Eric vil, gøre krav på sin arv. Han er jo ikke søn af Rødskæg, men af det par, som blev dræbt i første Rødskægalbum. Men Grev D’Argouts er ikke i sinde at dele noget med nogen som helst, og sætter alt i spil for at dræbe vores trio, og få fjernet de dokumenter, der beviser Erics opvækst. Så albummet er et stort getaway, kiksede drabsforsøg og det hele er ret sølle. Selv på et tidspunkt hvor overmagten er voldsom, 10 mod én, så lykkedes det alligevel. Fint nok, og så alligevel ikke. Jeg er bestemt ikke fan af plotarmor, for det fjerner den umiddelbare ubekendte, skæbnen, for vi ved jo, at Eric nok skal klare ærterne.

Du kan næsten selv kopiere teksten ovenfor, og blot erstatte få ord. Uanset hvad der sker eller hvor det sker, så er rammen den samme. I lort til halsen og så formår vores helt alligevel at klare skærene. Altid på et hængende hår. Altid en reaktion snarere end en aktion. Det er klassisk. Det er holdbart til at begynde med, men efterhånden som man får læst nok, så genkender man skabelonen og rammen, og så er der dømt trivia resten af vejen.

Når det så er konsumeret, og Eric er uden for fare, så kan man bladre tilbage og se, hvad der reelt er sket på hvert af albummets 45 sider. Ikke meget kan jeg røbe. Mere snak end godt er, og det er endnu hæmmer, hvis man render rundt og tænker, at der skal drøn på. Men nej. Vi er i snakkeklub snarere end i bokseklub eller i skydeklub eller i sejlklub eller i nogen anden klub. Kaptajnen uden navn værst, hvad det angår.

Så altså – på få sider en masse snak og en helt der vinder. Det er fint for novicetegneserielæseren og den unge relativt uerfarne, der gerne vil udvide sit syn på vores medie. Det er mindre godt for den erfarne læser.

Papiret er glat, fine næsten for pæne farver og for at forsætte i den bane, så er aktørerne også for pæne. Selv i albummets indledning, da vores venner ankommer til Fort Monmort, er der et lig. En person dingler fra træerne, men hverken råddenskab eller andet vises. Hele albummet igennem er vi fri for blod, smerte, lemlæstelse, afhuggede lemmer, sprøjtende blod, blå mærker, ar og alt dette som klart følger med, når man har valgt en metier som Eric og dennes kumpaner. Og andre kumpaner med. Det bliver sådan lidt sentresser kluntede drab eller slag. Måske var det sådan dengang. Ja. Det var det da. Og målgruppen bare ikke mig nu. Mig dengang. Ja. Men satme ikke nu, og her har tiden og mediet overhalet nostalgien med lysår.

Enkelte herlige steder er der dog en snert af den ondskab, som Eric i sind er imod, og som jeg elsker at læse og vide noget om. Slaveri. Umenneskeliggørelse. Som da han ender i oliemøllen, en langsom død rundt og rundt, og standser man med at bevæge sig, er piskens snert snart at finde på ens rygstykke. Men ikke engang her males der med blodpensel. Nej, man anvender i stedet forklarende tekst, og det bliver næsten helt Hitchcocksk (ja, der skal et ’k’ på), men nej. Antydningens kunst er bare røv og nøgler, når der kun antydes. Den dirrende forfærdelse og foragt, vi som læsere skulle sidde med, er bare tom ligegyldighed.

Ha. Hvis du har læst med så langt, så er du nok ved at kede dig ihjel. Og tror, at samlebindet er dårligt og den slags. Det er det nu ikke. Ikke helt. Jeg har bare anderledes forventninger og er, hvad det angår, uforløst og så tænker jeg, at genren måske lider under lige præcis. Genren. For come on. Hvor meget kan der ske til søs? En masse, sådan umiddelbart. Sygdom, dagligdagens dramaer om bord, intriger, gambling, drillerier, slagsmål, afstraffelse og så alle højdepunkterne, togterne, røverierne, flugt, frækhed. Den slags.

Og det er der stort set ikke i nogen af de tre album. Næ, vi er i snakkeland snarere i adventureland.

Som underholdning for målgruppen, som er alle mellem 6 og 60, er det et habilt samlebind. Man er godt fanget af underholdningen, og læser interesseret med. Nyder at de få gode klarer de mange onde, og så er dét det. Hvilket nøgternt set er alt for lidt.

Jeg tror, at jeg er for skuffet og for uforløst. Overrasket over hvor meget dialog der præger siderne. En dialog og en forklarende tekst med ubalance, og det kan måske skyldes, at tegningerne ikke får meget at arbejde med, og at Rødskæg går fra at være en eventyr til søs, til drama og (meget langt ude) en jagt efter identitet.

Skulle jeg ende på karakteren tre, ville det klart være for lidt. Tre som antyder et jævnt album, og det er forkert, for Rødskæg II er væsentligt mere og bedre end blot jævnt. Men vi kan desværre ikke komme højere end en 4’er. Hvilket vel også er fint nok for et værk, som har små 60 år på bagen. Det er altså også en slat.

Jeg tror også, her på falderebet, at en sørøverserie, en del sportserier med, og stort set alle sjove album (ingen nævnt ingen glemt) gør sig bedst i bidder. I Fart & Tempo fx og det var jo dér, det var godt.


Titel: Rødskæg 2
Tekst: Charlier
Illustrationer: Hubinon
Oversættelse: Per Vadmand
Forlag: Zoom
Format: Hardcover, tre album i et. 144 sider i farver.
Pris: 398,-
Isbn: 978-87-7021-048-5

_________________
www.bertistravonsky.dk


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12. okt 2019, 18:21 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. mar 2005, 20:08
Indlæg: 7481
Geografisk sted: Langtbortistan, Vest for Ærø
Da jeg læste anmeldelsen så tænkte jeg er vi virkelig nede i karakteren 2 og så overvejer du 3?

Men nej, trods alt negativitet så ender du på en 4'er. Lidt overraskende når du plejer at erklære at 3 er en god karakter. Men, jeg er sådan set ikke uenig i karakteren. Jeg ender også i en 4'er rent karaktermæssigt for den er ikke så god som det første album, som havde mere fanden i voldskhed og bedre fortællinger, men det er stadig ganske underholdende ramashang med gode tegninger og historier og der sker da bestemt noget i de her historier og man genkender stadig en del af Charliers genialitet, men den er ikke i Blueberry højder.

Det er ikke noget nyt at de overlever nærmest hvad som helst, det ser vi da også i Blueberry og mange andre fremragende serier. Og det er fint, hvis det løses godt, men det bliver lidt for letkøbt her. jeg har ikke noget nostalgi forhold til historierne for det er første gang jeg læser dem.

Det lyder også som du gerne vil have den til at være en helt anden serie end den er når du ønsker ting udpenslet og råhed, ondskab m.m. og jeg mener du har skrevet det samme til andre album i dine anmeldelser. Sådan har jeg det ikke, det synes jeg ikke passer ind i den måde serien er sat op. Men jeg så også gerne ændret på hans fromhed og lidt mere kant på personer og den letkøbthed det hele sker i.

Ja, forsiderne kunne godt være anerledes, men sådan er de fra de fransksprogede album. Herinde har vi tidligere bragt info om det franske integrale og det er fyldt med ekstramateriale.

Endvidere bør det påtales at de her album er alt for dyre på grund af det lave oplagstal. Det koster det samme som fx Bluerry samlealbummet, som er i en langt bedre materialekvalitet. Lige her bør man vist ikke bekæmpe at prøve at få det billigt via en internetside.

_________________
Kæmp for Paul Murrys Samlede Værker
http://dansketegneserieskabere.dk/debat/viewtopic.php?f=4&t=16720


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12. okt 2019, 21:07 
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4

Tilmeldt: 11. sep 2016, 17:31
Indlæg: 1493
Antaeus skrev:
Da jeg læste anmeldelsen så tænkte jeg er vi virkelig nede i karakteren 2 og så overvejer du 3?

Men nej, trods alt negativitet så ender du på en 4'er. Lidt overraskende når du plejer at erklære at 3 er en god karakter.

Det lyder også som du gerne vil have den til at være en helt anden serie end den er når du ønsker ting udpenslet og råhed, ondskab m.m.


Jeg tror ikke der er sket andet end at Berti har været ude for det, jeg har opfordret til nogle gange. At man lige prøver aktivt at sammenligne nogle af de album man har en forforståelse for, med nogle andre - mere nutidige tegneserier. Hold dog op, hvor kan man blive overrasket.

Det er sundt at få udfordret sine forforståelser - og det gør, at man hele tiden holder sine kvalitetskriterier under udvikling. Gad f.eks. vide, hvor mange der kan se tv-serier som; Kojak, McCloud og månebasen alpha, uden at gabe?


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12. okt 2019, 21:56 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. mar 2005, 20:08
Indlæg: 7481
Geografisk sted: Langtbortistan, Vest for Ærø
Gimli skrev:
Antaeus skrev:
Da jeg læste anmeldelsen så tænkte jeg er vi virkelig nede i karakteren 2 og så overvejer du 3?

Men nej, trods alt negativitet så ender du på en 4'er. Lidt overraskende når du plejer at erklære at 3 er en god karakter.

Det lyder også som du gerne vil have den til at være en helt anden serie end den er når du ønsker ting udpenslet og råhed, ondskab m.m.


Jeg tror ikke der er sket andet end at Berti har været ude for det, jeg har opfordret til nogle gange. At man lige prøver aktivt at sammenligne nogle af de album man har en forforståelse for, med nogle andre - mere nutidige tegneserier. Hold dog op, hvor kan man blive overrasket.

Det er sundt at få udfordret sine forforståelser - og det gør, at man hele tiden holder sine kvalitetskriterier under udvikling. Gad f.eks. vide, hvor mange der kan se tv-serier som; Kojak, McCloud og månebasen alpha, uden at gabe?


Sådan som jeg mener Berti har ytret sig tidligere så mener jeg bare han godt kan lide det udpenslet, sådan som rå vold etc.

Angående tv serierne, aner det ikke og om jeg stadig kan lide dem ved jeg heller ikke, jeg kunne dengang. Men personligt holder jeg da stadig meget af mange af de ældre film som jeg har set eller genset. Det er sjældent jeg ser serier fra den tid. En undtagelse har dog været Helgenen og De Uheldige Helte og et par andre. Men som sagt så er det første gang at jeg læser de her Rødskæg historier så der er ingen nostalgi involveret for selve historierne.

_________________
Kæmp for Paul Murrys Samlede Værker
http://dansketegneserieskabere.dk/debat/viewtopic.php?f=4&t=16720


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12. okt 2019, 22:58 
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4

Tilmeldt: 11. sep 2016, 17:31
Indlæg: 1493
Antaeus skrev:
Men som sagt så er det første gang at jeg læser de her Rødskæg historier så der er ingen nostalgi involveret for selve historierne.


Jeg ved ikke om Berti kender de her historier. Men han kender universet. Og det kan i sig selv vække nostalgien. Jeg er ikke ude påsat sige noget om din forforståelse. Jeg forholder mig blot til Bertis anmeldelse - og her skinder det ret kraftigt igennem - at hans erindringer om serien ikke blev indfriet.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12. okt 2019, 23:17 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. mar 2005, 20:08
Indlæg: 7481
Geografisk sted: Langtbortistan, Vest for Ærø
Gimli skrev:
Antaeus skrev:
Men som sagt så er det første gang at jeg læser de her Rødskæg historier så der er ingen nostalgi involveret for selve historierne.


Jeg ved ikke om Berti kender de her historier. Men han kender universet. Og det kan i sig selv vække nostalgien. Jeg er ikke ude påsat sige noget om din forforståelse. Jeg forholder mig blot til Bertis anmeldelse - og her skinder det ret kraftigt igennem - at hans erindringer om serien ikke blev indfriet.


Jep, det er jeg enig i. Det står jo ret klart.

_________________
Kæmp for Paul Murrys Samlede Værker
http://dansketegneserieskabere.dk/debat/viewtopic.php?f=4&t=16720


Top
 Profil  
 
Indlæg: 17. okt 2019, 07:08 
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1

Tilmeldt: 16. jun 2016, 07:35
Indlæg: 65
Så fik jeg læst Rødskæg 2. Jeg skal da gerne inddrømme at jeg hører til det alderssegment som fik serien ind med babymosen/Fart og tempo og sikkert har en nostalgisk tilgang til meget af min læsning. Ikke desto mindre synes jeg at historierne var spændende. De to første historier var ren førstegangslæsning for mig og især "på trods af kongen" som jeg ikke kunne lægge fra mig før sidste side var læst. Grafisk er den selvfølgelig langt mildere end det man ser i dag men i mine øjne et skoleeksempel på den velfortalte historie.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 17. okt 2019, 14:37 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Indlæg: 7355
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Fedt og tak for indsparket. Hvilken karakter ville du give?

Blot fordi jeg er nysgerrig og fordi vi kan drille Carsten

_________________
www.bertistravonsky.dk


Top
 Profil  
 
Indlæg: 17. okt 2019, 14:59 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 17. feb 2005, 22:38
Indlæg: 17901
OLDIES 4EVER

_________________
"It's a mod, mod, mod, mod world, luv!" -- Twiggy


Top
 Profil  
 
Indlæg: 17. okt 2019, 16:28 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. mar 2005, 20:08
Indlæg: 7481
Geografisk sted: Langtbortistan, Vest for Ærø
Berti Stravonsky skrev:
Fedt og tak for indsparket. Hvilken karakter ville du give?

Blot fordi jeg er nysgerrig og fordi vi kan drille Carsten


Drille, hvorledes?

_________________
Kæmp for Paul Murrys Samlede Værker
http://dansketegneserieskabere.dk/debat/viewtopic.php?f=4&t=16720


Top
 Profil  
 
Indlæg: 17. okt 2019, 16:53 
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Brugeravatar

Tilmeldt: 5. mar 2008, 21:30
Indlæg: 3595
Geografisk sted: Bathulen
Blot en fodnote/sidebemærkning. Jeg sprang altid Rødskæg over i Fart og tempo, har derfor intet nostalgisk forhold til den og har slet ikke lyst til at læse/eje bindene. Bladede lidt i bind 1 på biblioteket, men fik ikke lyst til at læse det. Jeg forsøgte også med at læse Rødskæg i Tempo, men uden succes. Den købte jeg kun for at have serien komplet - flot forside i øvrigt. Der er noget ved pirater, der ikke fanger mig, dog Long John Silver fra Shadowzone er gode nok til at blive lånt og læst på førnævnte biblo.

mvh.

_________________
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 18. okt 2019, 06:54 
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1

Tilmeldt: 16. jun 2016, 07:35
Indlæg: 65
Berti Stravonsky skrev:
Fedt og tak for indsparket. Hvilken karakter ville du give?

Blot fordi jeg er nysgerrig og fordi vi kan drille Carsten


Umiddelbart ville jeg nok placere den mellem 4 og 5 hvor 4 synes for lidt og 5 synes for meget så hvis jeg skal ramme et heltal ender jeg såmænd nok med fire varme stjerner,


Top
 Profil  
 
Indlæg: 19. okt 2019, 12:05 
Brugerniveau 2
Brugerniveau 2

Tilmeldt: 27. aug 2007, 00:59
Indlæg: 134
Har nogen lagt mærke til at der skulle være tyndere sider ift. den første udgave? Så en diskussion af dette på FB, men har ikke selv fået købt den endnu. Skulle dog ikke undre mig - og prisen er fortsat den samme høje :roll:


Top
 Profil  
 
Indlæg: 19. okt 2019, 17:57 
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4

Tilmeldt: 19. aug 2008, 13:31
Indlæg: 1053
Maxus:
Citat:
Har nogen lagt mærke til at der skulle være tyndere sider ift. den første udgave? Så en diskussion af dette på FB, men har ikke selv fået købt den endnu. Skulle dog ikke undre mig - og prisen er fortsat den samme høje :roll:

Hvis nogen har lagt mærke til det, så bør de have deres skolepenge tilbage. Første bind indeholdt seriens to første historier på hver 62 sider (= 124 sider). Andet bind indeholder seriens tre næste historier på hver 46 sider (= 138 sider).

_________________
Miss me?
- Jim Moriarty


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 14 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team