Dato og tid er 20. mar 2019, 21:42

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 6. jul 2018, 22:33 
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Brugeravatar

Tilmeldt: 17. feb 2005, 22:38
Indlæg: 16427
Mellem Skuddene

Intet er for gammelt eller for obskurt til det visionære bedstefar forlag, Fabel, ledet med sikker hånd af head honcho Lars Jakobsen.

Nu er der udkommet en fiks lille TP, “Mellem Skuddene”, som består af håndplukkede gags og striber fra Percy Crosby’s feltserie fra Første Verdenskrig, “That Rookie from the Thirteenth Squad”, en serie som Crosby tegnede til McClure Syndicate mens han var udstationeret i Frankrig under den blodige krig.

Det drejer sig mestendels om milde gags fra 1917 og 1918; let humor, der tjente til at gøre skyttegravshelvedet lidt mindre grusomt, og booste moralen både hos tropperne og hos læserne hjemme i USA.

Crosby skulle senere blive en af USA’s store humorister med avisklassikeren, “Skippy”, inden han røg uklar med et vist peanut butter firma, og blev uretfærdigt anbragt på en tosseanstalt, hvor han endte sine dage. Jeg vil ikke mene, der er antræk til den hélt store humor i “Mellem Skuddene”, og sammenligningen med Jens Fup holder heller ikke, for Fup på sit højeste – dér er altså langt igen.

Til gengæld viser de forstørrede tegninger, gerne ét gag billede pr. side, tydelige tegn på et stort kunstnerisk talent, lige dele Charles Dana Gibson i de mange tynde stregers skraveringer, og så noget nær det samme “schwung”, man kunne opleve i det store geni Harvey Kurtzman’s krigsting for EC i starten af 1950’erne. Det kan endda tænkes, at Crosby havde set Gibson’s ting, som var populære ved århundredeskiftet, og det kunne også være interessant at vide, om Kurtzman var påvirket af Crosby’s “schwung”, enten direkte eller indirekte. Men det må forblive ved gisninger.

TP’en har også et velskrevet og oplysende forord, lykkeligt fri for slåfejl. Så meget desto mere utilgiveligt, at de forholdsvis få seriesider skulle lide under en håndful irriterende slåfejl. Hellere en korrekturlæsning for meget end én for lidt, og det gælder alle forlag og alle udgivelser, store såvel som små.

Fem bobler ud af seks mulige

karakter 5 af 6

Mellem Skuddene
softcover, sh
Forlag: Fabel
Tegner: Percy Crosby
Forfatter: Percy Crosby
Oversætter: Kristian Gilbert
ISBN 978-87-91419-47-8

Anmeldt af GoogaMooga

_________________
Jean Van Hamme : « William Vance est un formidable illustrateur. »


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team