Dato og tid er 17. dec 2018, 08:16

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
 Titel: Den uægte
Indlæg: 9. aug 2018, 23:00 
Brugerniveau 6
Brugerniveau 6
Brugeravatar

Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Indlæg: 6125
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Billede

Shelia - Mislykket opkald nr. 11 - Forsøg igen?

Løb for livet er en klassisk titel. Man kan bogstaveligt talt løbe for sit liv, hvis man er i fare, og man kan løbe for sit liv, for at imødegå livsstilssygdomme. Tidligere løb jeg dagligt, og nød hver meter, hver sveddråbe og var sikkert kraftigt påvirket af endorfiner, for jeg blev glad og afhængig af denne glæde ved at løbe.

Løb er centralt i Høst & Søns nye grafiske roman. Titlen er Den uægte og duoen Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt står bag henholdsvis ord og tegninger. Det lyder måske umiddelbart lidt tørt og uspændende, men sådan forholder det sig nu ikke. Jeg var bestemt underholdt og der er mange gode ting at sige om værket.

Nå. Hvad handler Den uægte så om?

Om Joakim som er en magisk løber. Han har løbet i halvdelen af sit liv, og nyder livet, løberiet og kæresten. En dag vendes der dog lidt rundt på det hele. Joakim kontaktes af en fremmed mand som, i bedste Pusher-stil, giver Joakim et tilbud, som han ikke kan afslå. Der er naturligvis tanker bag, og intet er, som man sådan umiddelbart skulle tro.

I pressematerialet står der, at romanen omhandler flere af livets store temaer. Lidenskab, kærlighed, løb, ambitioner og bedrag. Alt sammen ganske rigtigt.

Den uægte er en ganske vellykket grafisk roman. Målgruppen er unge læsere, og så har jeg ikke sagt for meget, eller for lidt, om hverken Lix eller grundige persontegninger. Det er nu heller ikke så nødvendigt, al den stund at værket stille og roligt folder sig ud. Kærligheden stiger og jo højere man er, des tungere kan man som bekendt falde.

Tempoet er tilpas. Løbetempoet højt og Joakim møder Jennifer med det sigende efternavn Last. Hun løber også og i et virvar af fortumlede unge, finder de deres fællesskab. Men som jeg skrev et par linjer oppe, så er der grus i løberiet. Noget er galt.

Vi taler om 104 sort-hvide sider, og tegningerne er nu ikke noget at råbe højt hurra for. Men heller ikke kritisere alt for voldsomt, for stregen er nok ret bevidst. I vanlig Palle Schmidtstil er tegningerne dystre, intet får man forærende (det sørger Wung-Sung for). Der er nu, synes jeg, stor forskel på tegningerne. Bedst er de dystopiske, hvor der skues tilbage, og værst klart siderne med løb. Selvfølgelig ekstra uheldigt da løb jo er bogens nav. Omvendt – det MÅ være lettere at tegne bygninger, biler og andre stillestående objekter (selvom biler jo kan køre), og mere vanskeligt at tegne dynamik. At forene fart, grimasser, sved, intensitet og den slags. Jeg tænker på Smagen af klor, som udkom for en del år siden, hvor det at svømme var rammen. Uden sammenligning i øvrigt, for jeg var også glad for Klor.

Men altså – løbetegningerne er ikke specielt vellykkede.

Selve plottet, selvom det er ret tyndt, er nu godt. Ikke de store dikkedarer og ligeud med løbesko på. Men Jesper Wung-Sung har den uvane, at der lidt for ofte fortælles for meget. Der lægges spor, som især bagefter står klare og lysende. Men igen, målgruppen.

Så kombinationen af Wung-Sungs go’e pen, og Palles dystre mørke streg, er ret vellykket. Det er, til målgruppen en ret god grafisk roman. Bestemt – og nu taler dansklæreren – velegnet til det grønne paradis, folkeskolens afgangsprøver.

Jeg har ikke læst så forfærdelig meget fra Høst & Søn, og da jeg er positivt overrasket som læser udenfor målgruppen, og finder bogen velegnet til de unge, så ender vi på fire gode løbeguldmedaljer.

Titel: Den uægte
Tekst: Jesper Wung-Sung
Tegninger samt forside: Palle Schmidt
Forlag: Høst & Søn
Format: Softcover, 104 sider i sort og hvid
Vejl. Pris: 199,95
Isbn: 978-87-638-5350-7
Bogen udkommer fredag den 10. august

_________________
www.bertistravonsky.dk


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team